Dialect borders also political dividing lines?
The case: "Rummen v/ Geetbets"


TV-camera's op Limburgse droom van Rummenaren

 

GEETBETS/RUMMEN

De droom van een aantal inwoners van Rummen om zich af te scheuren van Geetbets en weer aan te sluiten bij Limburg wordt in het hele land met argusogen gevolgd. Zondagvoormiddag was de hetze tussen Geetbets en Rummen het onderwerp van een rechtstreeks televisiedebat in het BRTN-programma "De zevende dag". Daarin mochten Romain Zurinckx, woordvoerder van de Rummenaren, en Julien Thijs, burgemeester van Geetbets, een robbertje uitvechten.

Romain Zurinckx is van oordeel dat het gemeentebestuur van het Brabantse Geetbets de deelgemeente Rummen benadeelt. Hij stelt dat de gemeente te weinig investeert in Rummen, bijvoorbeeld in fietspaden of accomodaties van openbaar nut. "Als het gemeentebestuur van Geetbets de Rummenareren zo stiefmoederlijk blijft behandelen, dan kan Rummen beter afsplitsen en heraansluiten bij een Limburgse gemeente", zo vindt Zurinckx. Volgens hem voelen de Rummenaars zich ook Limburgers. ze spreken hetzelfde dialect en hebben dezelfde mentaliteit.

In "De Zevende Dag" zwakte Romain Zurinckx zijn plannen om een partij "Retour au Limbourg" op te richten enigzins af. In het debat met burgemeester Thijs opperde hij de idee van een beweging onder de noemer RAL. Dat staat dan niet meer voor "Retour au Limbourg" maar voor "Rummen anders Leven". Zurinckx beseft dat een overstap van Brabant naar Limburg zo goed als onmogelijk is. Hij blijft wel bij het standpunt dat de gemeente Geetbets meer in Rummen moet investeren.

Burgemeester Thijs weerlegde voor de televisiecamera's dat Rummen systematisch zou benadeeld worden door het gemeentebestuur van Geetbets. Volgens Thijs spreken Rummenaren en Betsenaren inderdaad een verschillend dialect, maar is er geen sprake van verschil in mentaliteit. Hij wil dan ook niet weten van een afsplitsing.

...

Quoted from: Het Belang van Limburg, maandag 24 maart 1997, was signed "G.Re./L.W."

 

This page is created as illustration for our pages about languages spoken in Belgium
Some texts or pictures may be affected by copyrights and eventually need to be removed from this server in the future
Created: 2000-01-07, transferred to the Combell server on 2020-10-26
© EuroSupport, Inc.